
Jesus Kristus vilket bra köp! Trodde 38 € var dyrt, men här kostar de 700-800 spänn, så det var ju nästan gratis. Bialetti Brikka fungerar som en vanlig mokabryggare, men med den lilla finessen att det finns en liten vikt på toppen av det rör vattnet färdas genom. Det sinnrika med det är att det uppstår ett betydligt högre tryck under tillredningen av kaffet. Detta högre tryck resulterar i mycket mer crema, och ett avsevärt mer espressolikt kaffe än vad man får med en vanlig mokabryggare. Brikkan ska, så vitt jag kan läsa mig till, prestera ett tryck på 9 bar, vilket är lika högt som det optimala trycket vid tillredning av espresso. Trots det smakar kaffet aningen mer bränt än en kopp espresso och creman är mer flyktig, för att då inte tala om att extraktionsmetoden givetvis skiljer sig åt väsentligt, så någon riktig espresso är det avgjort inte (oavsett vad Bialetti vill göra gällande). Vad det däremot är, är vansinnigt gott kaffe. Det känns som att jag hittat rätt nu. Hädanefter kommer jag att släppa planerna på att införskaffa en espressomaskin. Det är helt enkelt för mycket pengar och för mycket meck för den försumbara smakskillnad det skulle innebära.
(Den där killen har verkligen groteskt mycket socker i sitt kaffe)
En klar nackdel med Brikkan har uppenbarat sig: Den gör att man dricker på tok för mycket kaffe. Satt på babysången idag och var alldeles skakig och lätt illamående av koffeinöverdos. Måste ha sett ut som en knarkare (ännu mer så än vanligt) där jag satt, kallsvettig, hålögd och blek, och med Arvid i ett krampaktigt grepp i famnen. Och jag har mer och mer skjutit fram sista kaffekoppen. Tidigare brukade den slinka ner runt 19, nu är jag redan framme vid 21. Sitter i detta nu med den där molande bakgrundshuvudvärken som brukar karaktärisera kaffeöverdos.
SvaraRadera